8 FACTOREN DIE INVLOED HEBBEN OP HET IMMUUNSYSTEEM

Nu het COVID-19 virus heerst onder de mens, sporen artsen en andere specialisten aan om onze levensstijl te verbeteren en aan te passen. Op de intensive care blijkt dat 70 tot 80 procent van de Corona patiënten overgewicht heeft. Uit onderzoek blijkt dat een ‘gezonde’ levensstijl invloed heeft op het verbeteren van het immuunsysteem. Dit systeem ontregelt alle indringers in ons lichaam.
“Het immuunsysteem van de zwaarst getroffen corona patiënten was al uitgeput voor de besmetting. Dit is vooral het geval bij ouderen en mensen met leefstijl ziekten”.Wim Dik – Medisch Immunoloog
Hoe kan dit systeem geoptimaliseerd worden?

Hieronder 8 factoren die invloed hebben op ons immuunsysteem:

1 – Maagzuur – Ons primaire verdedigingsmechanisme
Misschien wel de belangrijkste van alle 8 waar weinig mensen zich van bewust zijn. Maagzuur is niet voor niets zuur. Bacteriën, pesticiden en parasieten zullen ongetwijfeld ons lichaam binnendringen maar door maagzuur zullen deze worden gedood en het lichaam niet of minimaal belasten. Daarnaast zorgt maagzuur voor de opname van alle essentiële aminozuren, de eiwitten die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren, magnesium, zink, calcium, vitamine B6 en B12. Bij een tekort van deze stoffen zal het lichaam langzamerhand problemen krijgen met o.a. het immuunsysteem.
Ervaar jij maagproblemen of slik jij maagzuurremmers? Neem gerust contact op met ons.

2 – Groenten en fruit – Serveer er op z’n minst 5 per dag!
Groenten en fruit zijn cruciaal in een gezond voedingspatroon en zorgen voor een robuust immuunsysteem. Ze bevatten vezels, vitamines en antioxidanten die het lichaam helpen om te kunnen ontgiften (detox). Ga voor een ‘regenboog’ aan groenten en fruit! Bijvoorbeeld: rode framboos of pepers, oranje wortels of zoete aardappel, gele pepers of groene groenten zoals boerenkool en broccoli, blauwe bessen, paarse aubergine of bieten. Ook kiemen bevatten veel antioxidanten die vrije radicalen onschadelijk maken in ons lichaam. Hieronder vallen noten, zaden, pitten en diverse grassen.

3 – De darm – Dit is je vriend!Het immuunsysteem ligt achter de darm.
De darm produceert verschillende immuun verbindingen in het maag-darmsysteem om de juiste balans te creëren tussen goede en slechte bacteriën. Het suppleren van probiotica kan de productie van T-lymfocyten, onderdeel van specifieke cellulaire afweer, en andere enzymen verhogen die invloed hebben op het immuunsysteem. O.a. alcohol kan de balans tussen goede en slechte bacteriën verstoren.

4 – Vitamine D – Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoonachtige stof.
Om ziekten te voorkomen wordt vitamine C vaak genoemd. Toch hebben, vooral hier in Nederland, de meeste mensen een tekort aan vitamine D. Vitamine D zet een immuunreactie in ons lichaam in werking dat het primaire verdedigingsmechanisme is voor de cellen om bacteriën en virussen te doden. Vitamine D zit in o.a. vetrijke producten zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D. Suppleren van vitamine D is geen gek idee. Kies hierbij vitamine D3 in een vetmatrix, zoals bijvoorbeeld in olijfolie. Vitamine D wordt beter opgenomen als er vet aanwezig is.

5 – Slaap kwalitatief voldoende – Meer en beter slapen is verhogen van het immuunsysteem.
Tijdens slaap, ervaart het lichaam een hoge productie van witte bloedcellen. Deze cellen voorkomen aandoeningen en ziekten. Uit één studie bleek dat mensen die korter dan 7 uur sliepen drie keer vatbaarder voor ziekten zouden zijn dan de mensen die langer dan 7 uur sliepen. Slaapproblemen kan een gevolg zijn van tekorten van bepaalde mineralen.
Heb of ervaar jij slaapproblemen? Neem dan gerust contact op met ons!

6- Blijf in beweging, nog beter krachttraining – Inspanning zorgt voor ontspanning.
Fysieke activiteit en vooral krachttraining kan het immuunsysteem verbeteren. Cortisol, het stresshormoon, kan een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Cortisol kan onderdrukt worden door andere hormonen dat als gevolg van krachttraining wordt geproduceerd.
Wil jij onder begeleiding krachttraining beoefenen? Neem gerust contact op!

7 – Verlaag je lichaamsvet! – De ‘leaner’ je bent, de ‘cleaner’ je bent
Vet is een opslag voor toxische stoffen, om vet te kunnen verliezen zal er eerst een ontlasting van toxiciteit moeten plaatsvinden. Het ontgiften van het lichaam kan al met een aantal simpele handelingen. Buikvet heeft het meeste invloed op het immuunsysteem, het produceert actief hormonen en ontstekingsstoffen. Het buikvet zorgt voor een chronische belasting van het immuunsysteem waardoor het minder goed op indringende virussen en bacteriën reageert.
“Zodra je buikvet een paar procent afneemt, heeft dat al een meetbaar gunstig effect op het immuunsysteem.”
Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog Erasmus MC
Neem gerust contact op als jij wilt afslanken! Wij zullen je hier actief in begeleiden.

8- Doe afstand van bewerkt voedsel, alcohol en geraffineerde suikers
Kunstmatig voedsel, kleurstoffen en ongezonde transvetten verhogen de toxische belasting, laten het lichaam hard werken om deze verontreinigende stoffen te lijf te gaan. Hierdoor krijgt het immuunsysteem een flinke ‘klap’. Alles wat rent, vliegt, zwemt of geen barcode heeft valt onder onbewerkt voedsel en zal juist een boost geven aan jouw immuunsysteem.
Er zijn nog meerdere mogelijkheden om het immuunsysteem te optimaliseren. Heb jij vragen of opmerkingen over bovenstaande onderwerpen? Of zoek jij hulp om een gezonder levensstijl te realiseren? Neem gerust contact op via het contactformulier.

 Meer info? Neem gerust contact op via het contactformulier!